Amenajarea unor sisteme turnate de exterior este influențată în mod direct de condițiile meteo.
Vremea nefavorabilă este cel mai mare inamic al proiectelor cu pardoseli turnate outdoor.
În perioada rece echipele noastre de montaj nu pot onora astfel de lucrări, iar motivul este lesne de înțeles. Reușita proiectelor cu pardoseli turnate tip tartan este în strânsă legătură cu starea vremii.
Graba strică treaba și iarna nu-i ca vara
Unii dintre clienți noștri insistă pentru amenajarea suprafețelor turnate în sezonul rece, fiind adesea induși în eroare de temperaturile pozitive din unele zile.
Zilele scurte din perioada de iarnă fac ca și acele zile în care temperaturile din prognozele meteo par să fie mai ridicate, în fapt acele temperaturi vor fi doar pentru maxim 1-2 ore dintr-o zi. Astfel, dacă prognoza arată temperatura MAXIMA de 10°, nu înseamnă că în acea zi vor fi 10°, ci doar ca pentru 1-2 ore din acea zi vor fi 10°!
Aceste condiții compromit întregul proiect și obligă beneficiarii la reparații ulterioare. Uneori recepțiile finale ale proiectelor sunt urmărite în mod expres de către constructori/beneficiari, însă costurile ulterioare de refacere a suprafețelor turnate sunt demne de luat în calcul.
Motivul pentru care am expus mai jos riscurile instalării de sisteme poliuretanice turnate este din dorința de a proteja investițiile de acest gen din România (în calitate de montatori profesioniști) și de a pune mai presus calitatea, înaintea semnăturilor de pe documentele oficiale.


Suprafață compromisă – exemplu de sistem pe bază de poliuretan (Conipave), aplicat în condiții de umiditate excesivă
Riscuri în aplicarea sistemelor turnate în condiții de temperaturi scăzute
În încercarea de a face cunoscute riscurile unei astfel de investiții în timpul sezonului rece, iată mai jos câteva aspecte deosebit de importante.
Pe lângă abilitățile echipei de montaj, calitatea sistemelor turnate este direct influențată de condițiile meteo. Durabilitatea, proprietățile și aspectul sunt calitățile afectate de umiditate și temperaturi scăzute.
Proces de întărire prelungit
Sistemele din cauciuc reciclat implică folosirea unor adezivi speciali (lianți poliuretanici). Temperaturile joase extind considerabil timpul de întărire și, mai mult, afectează proprietățile de funcționalitate ale pardoselii. Sistemele poliuretanice de exterior presupun aplicarea în straturi. Temperaturile reduse presupun un timp de întărire îndelungat, astfel că priza dintre stratul de bază al sistemului și cel superior, este afectată. Acest lucru poate duce la probleme în ceea ce privește durabilitatea și stabilitatea pardoselii din tartan.

Dificultăți în aplicarea sistemului tip tartan
În condiții de temperaturi joase, materialele bazate pe lianți poliuretanici se comportă diferit. Astfel, montatorii vor manipula mai greu amestecul de cauciuc și binder (liant poliuretanic). Reacțiile chimice transformă vâscozitatea liantului, acesta devenind similar cu mierea zaharisită. Astfel, mixarea cu granulele de cauciuc se prelungește considerabil, devenind extrem de greoaie. Acest lucru se traduce în dificultăți de aplicare, nivelare, deci cel mai probabil aspectul suprafeței va fi afectat. În timp pot să apară crăpături și deformări ale pardoselii poliuretanice.
În procesul de turnare a suprafeței sintetice, temperatura stratului suport trebuie să fie cu 3 grade peste *punctul de rouă stabilit, pentru a preveni formarea condensului la nivelul stratului suport.
Temperatura optimă a materialelor aplicate este situată între 15-25 grade.
*Punctul de rouă, denumit mai corect temperatura punctului de rouă (sau de unii temperatura de condensare) reprezintă temperatura la care vaporii de apă se transformă din formă gazoasă, în formă lichidă (condens).
Aplicarea în condiții de umezeală
Aplicarea în condiții de umezeală crescută compromite suprafața, ducând la spumarea liantului poliuretanic folosit în procesul de instalare. Această reacție chimică rezultă în modificarea proprietăților pardoselii și a culorii/aspectului sistemului turnat.
Pentru sistemele turnate tip tartan, nivelul de umiditate a stratului suport nu trebuie să depășească 4%, iar umiditatea relativă a aerului să nu depășească 75% (acest lucru se verifică cu ajutorul instrumentelor speciale de măsurare).
În timpul procesului de instalare a sistemului tip tartan, valoarea temperaturii, a punctului de rouă și a umidității vor fi verificate în mai multe rânduri, pentru a asigura condițiile optime.

Deși există în continuare solicitări pentru amenajarea suprafețelor cu pardoseli turnate tip tartan, echipele noastre sunt nevoite să refuze astfel de proiecte în sezonul rece. În acest fel, investițiile clienților noștri rămân în siguranță până când vremea va permite reluarea proiectelor cu pardoseli tip tartan.