Teren de zgură CONIPUR PRO CLAY versus teren standard de zgură

Atunci când vorbim de jocul de tenis, suprafața are un impact deosebit de mare. Deși sportul se poate practica și pe alte suprafețe, cum ar fi cele din tartan sau gazon, un teren de zgură oferă caracteristici unice, cum ar fi săritura mai lentă a mingii sau alunecarea în timpul loviturilor.

Nu toate terenurile de zgură sunt create la fel. CONIPUR PRO CLAY de la Conica este un sistem destinat amenajării terenurilor de tenis cu zgură, dezvoltat de compania Conica AG. Este agrementat și clasificat de către Federația Internațională de Tenis în categoria 1 Slow. Pe un astfel de teren cu zgură Conica CONIPUR PRO CLAY s-au desfășurat competiții deosebit de importante – vezi Porsche Tennis Grand Prix – terenurile de la Stuttgart.

CONIPUR PRO CLAY a fost pus în operă de către echipa Indfloor Group, pentru prima dată în România (Stejarii Country Club din București), în anul 2014. Creat atât pentru jocul desfășurat în aer liber, cât și pentru cel din spații închise, CONIPUR PRO CLAY vine cu nenumărate avantaje.

Ce diferențiază această suprafață de terenurile standard de zgură?

Compoziție și construcție

Principala diferență dintre un teren de zgură Conica CONIPUR PRO CLAY și un teren de zgură standard este compoziția și construcția suprafeței. Terenurile clasice sunt de obicei realizate prin amestecarea argilei naturale cu alte materiale precum nisip, cărămidă zdrobită sau praf de piatră. Suprafața rezultată are o textură granulară, care oferă o săritură mai lentă a mingii și permite jucătorilor să alunece.

Terenurile Conica CONIPUR PRO CLAY au în schimb o compoziție mai complexă. Sistemul are la bază un strat format din granule de zgură naturală mixate cu un agent poliuretanic de legătură, peste care se adaugă un strat fin de zgură. Stratul de bază asigură absorbția șocurilor, în timp ce stratul de liant asigură stabilitate și durabilitate. Praful de zgură de la suprafață oferă caracteristicile similare de alunecare și săritură a mingii cu cele ale unui teren standard de zgură. Suprafața de joc, turnată la fața locului, păstrează suprafața de joc la un nivel constant de calitate pe toata durata de viață a sistemului.

pro clay outdoor
pro clay indoor

Proiect realizat pentru Stejarii Country Club București – Conica CONIPUR PRO CLAY Indoor si Conica CONIPUR PRO CLAY Outdoor

Durabilitate și întreținere

Un teren de zgură CONIPUR PRO CLAY poate fi folosite de oricine, indiferent de vârstă și experiență. PRO CLAY poate fi folosit în aer liber tot timpul anului și necesită un efort minim de întreținere – avantaje pe care terenurile convenționale nu le pot oferi.

Unul dintre avantajele sistemului Conica CONIPUR PRO CLAY este durabilitatea sa. Suprafața este concepută pentru a rezista la utilizare intensă și pentru a-și menține caracteristicile de joc timp de mulți ani. Stratul de bază rămâne neschimbat, depășind ca durabilitate chiar și 10 ani. Comparativ cu un sistem clasic, un teren de zgură CONIPUR PRO CLAY nu necesită înlocuirea suprafeței de zgură, ci doar o completare, la un anumit interval de timp (în funcție de frecvența cu care se joacă).

De asemenea, o astfel de suprafață este mai ușor de întreținut decât terenurile standard pe zgură. Perierea poate avea loc sporadic, iar în cazul CONIPUR PRO CLAY indoor – nu este necesar un aport suplimentar de apă la fiecare antrenament. Zgura preia umiditatea din aer, facilitând astfel întreținerea.

Terenurile tradiționale de zgură, pe de altă parte, necesită întreținere regulată pentru a menține suprafața în stare bună. Fiecare alunecare a jucătorului generează un minus asupra calității terenului. Zgura trebuie aranjată după fiecare joc, iar în cazul intemperiilor, jocul se poate relua abia după câteva ore. În cazul unui teren de zgură CONIPUR PRO CLAY, jocul de tenis poate începe la foarte scurtă vreme după ploi abundente, datorită excelentelor proprietăți drenante (și anti-îngheț) ale sistemului. Un teren clasic cu zgură trebuie reamenajat la intervale mai mici decât un sistem PRO CLAY. Acest procedeu poate dura o perioadă considerabilă de timp, beneficiarul pierzând din punct de vedere financiar.

teren de tenis cu zgura pro clay

Performanţă

În timp ce ambele tipuri de terenuri oferă caracteristici de alunecare și sărituri mai lente pe care jucătorii le apreciază la terenurile de zgură, există unele diferențe în ceea ce privește performanța. Terenurile Conica CONIPUR PRO CLAY au o suprafață de joc mai consistentă și o absorbție mai bună a șocurilor. Acest lucru poate duce la un joc mai rapid, cu jucătorii capabili să lovească mai puternic și să se miște mai repede pe teren.

Terenurile tradiționale pe zgură, pe de altă parte, sunt adesea favorizate de jucătorii care își bazează reușita pe capacitatea lor de alunecare. Suprafața poate face mai ușoară alunecarea, dar poate duce și la sărituri imprevizibile și la un joc mai lent.

Conica Conipur Pro Clay Indfloor Group

În concluzie, datorită calităților pe care sistemul CONIPUR PRO CLAY le oferă, clienții din România ar trebui să fie mai degrabă tentați pentru o astfel de achizitie decât pentru un teren clasic de zgură. Prețul de achiziție pentru un astfel de sistem premium este mai mare decat al unuia de zgură clasic, însă după un calcul făcut pe o perioadă de 10 ani, în care sunt incluse atât costul de achiziție pentru cele două variante, dar mai ales costurile de mentenanță, sistemul CONIPUR PRO CLAY se arată a fi varianta câștigătoare – nemaisocotind diferența de calitate a jocului și rezistența crescută la intemperii (care permite prelungirea sezonului de joc).

Echipa Indfloor Group se ocupă de amenajarea pardoselilor sportive de aproape două decenii.

Solicită detalii pentru teren cu zgură Conica Conipur Pro Clay! Îți stăm la dispoziție!