Un covor PVC are nenumărate avantaje, drept urmare este deosebit de apreciat, mai ales în unități medicale. Reprezintă o suprafață netedă, rezistentă la trafic intens și ușor de întreținut. Un covor PVC este disponibil într-o gamă extrem de vastă de modele și poate fi instalat în cele mai diverse locații. Designul atractiv și posibilitatea alegerii la rolă sau în dale (pătrate sau dreptunghiulare) au transformat covorul PVC într-o alegere populară.

De această dată ne axăm pe covorul PVC la rolă. O astfel de pardoseală poate fi întâlnită în școli, grădinițe, centre comerciale, birouri și, evident, în spațiile medicale. Pentru întreținerea facilă și împiedicarea dezvoltării bacteriilor, un covor PVC instalat în spațiile curate este instalat adesea la rolă. Alături de procedeul de ridicare în scafă (ridicarea pe perete și evitarea unghiului de 90 grade), varianta la rolă vine cu puține îmbinări, ceea ce reprezintă un avantaj.

ridicare in scafa

Ce este un cordon de sudură?

Evident, rolele de covor PVC au nevoie de o îmbinare, pentru a asigura o suprafață plană, sigilată, ce poate fi ușor curățată.

Un cordon de sudură este o bandă special folosită la îmbinarea bucăților de covor PVC. Este fabricat din același material PVC și are o structură elastică. Rolul său major este acela de a împiedica pătrunderea lichidelor și reziduurilor între fâșiile de covor PVC.

Îmbinările realizate cu ajutorul cordonului de sudură sunt slab vizibile datorită nuanțelor similare cu covorul PVC. În acest fel sunt asigurate un aspect uniform și o suprafață plană. Canelurile de la îmbinarea rolelor nu sunt adâncite, așa cum se îmtâmplă în cazul gresiei, de exemplu. Suprafața poate fi ușor igienizată, împiedicând dezvoltarea bacteriilor.

Producătorii de pardoseli PVC pun la dispoziție cordoane de sudură în culori similare pardoselii, astfel că alegerea ”rostului” poate fi făcută foarte ușor.

cordon de sudura covor pvc

Cum se montează un cordon de sudură?

Pregătirea suprafeței și aplicarea covorului PVC: după ce se aplică pardoseala PVC pe un strat suport uniform, fără crăpături (care ar putea deteriora în scurt timp materialul), se îndepărtează orice reziduu de pe suprafață. Aderența cordonului de sudură trebuie asigurată. Rolele de covor PVC vor fi lipite lăsându-se o mică distanță între bucăți, tocmai pentru a permite montarea cordonului de sudură.

Pregătirea și aplicarea cordonului de sudură: se taie cordonul de sudură, după ce în prealabil a fost măsurată lungimea potrivită. Pentru lipirea cordonului de sudură se folosește un pistol cu aer cald. Acesta devine maleabil, astfel că va fi aplicat cu ușurință în șanțul dintre fâșiile de covor PVC.

Finisare: după ce cordonul de sudură s-a răcit și a aderat complet, se îndepărtează orice exces de material. Suprafața se netezește cu ajutorul unei spatule.

lipire cordon de sudura

În concluzie, rolul cordonului de sudură pentru covor PVC este acela de a preveni pătrunderea prafului, a murdăriei și a umezelii între îmbinări. El contribuie la crearea unei suprafețe durabile, aspectuoase și ușor de întreținut. În plus, cordonul de sudură asigură o mai bună stabilitate structurală a covorului PVC, reducând riscul de desprindere a pardoselii.

Recomandăm montajul unui covor PVC și aplicarea unui cordon de sudură, în prezența unei echipe specializate. Aplicarea unei astfel de suprafețe în lipsa experienței, poate avea ca rezultat o investiție compromisă.