Cand facem referire la gazon artificial, vorbim despre o suprafata sintetica, produsa in asa fel incat sa imite cat mai bine iarba naturala. Acest tip de pardoseala este instalat acolo unde nu exista conditii climatice propice pentru cresterea unui gazon natural, sau il putem gasi pe terenuri de tenis, terenuri de fotbal sau multisport.
Gazonul artificial a fost folosit pentru prima data in anii ’60 si de atunci, gratie tehnologiei, a devenit solutia ideala pentru acoperirea terenurilor de fotbal, tenis, rugby, etc. Daca la inceput firele de gazon erau scurte si fara umplutura, in timp s-au creat sisteme de acoperire cu gazon sintetic cu umplutura de nisip si granule de cauciuc.
CUM SE FABRICA GAZONUL ARTIFICIAL?
Calitatea materiilor prime este esentiala in productia gazonului sintetic. Pentru a asigura un produs durabil, in procesul de fabricare a stratului suport pentru gazon sintetic este folosit cordul de la anvelope (tesatura folosita in productia anvelopelor).
Firele care alcatuiesc gazonul sintetic sunt realizate in diferite moduri si sunt alcatuite din nylon sau prolipropilena. Fasiile de nylon pot fi produse in fire subtiri taiate mai apoi in alte fire, sau pot fi realizate prin extrudare cu ajutorul unor matrite ce produc firele finale de gazon, cu sectiuni transversale rotunde sau ovale. Deci, variantele sunt multiple. Ideea este ca produsul final trebuie sa arate si sa se comporte asemenea firului de iarba natural.
Despre procesul complex de fabricare a gazonului artificial, puteti afla mai multe din filmuletul urmator:
Inginerii din domeniu isi imbunatatesc constant tehnologia si aduc pe piata produse noi. Au aparut deja sisteme combinate, intre gazonul sintetic si cel natural. Astfel, umplutura de nisip si cauciuc este inlocuita cu iarba naturala. In acest fel, durabilitatea si rezistenta la rupere a firelor de gazon artificial se completeaza armonios cu aspectul natural si confortul ierbii naturale.
Pe piata pardoselilor din Romania sunt disponibile diverse sisteme de gazon artificial. Fie ca este vorba de acoperirea terenurilor de sport cu gazon artificial, fie ca vorbim despre amenajarea teraselor, peluzelor, solutii exista.
Gazonul artificial este apreciat datorita intretinerii sale care se realizeaza cu putin efort, a disponibilitatii sale in toate cele 4 sezonuri si a functionalitatii sale multiple.
Beneficiarii care inchiriaza terenuri sportive amenajate cu gazon artificial sunt incantati de acest tip de pardoseala si datorita investitiei inteligente facute pe termen lung, care le aduce un profit considerabil in fiecare an.