Kilimanjaro – un restart pentru persoanele cu transplant de plamani
Incheierea unui proiect de pardosire presupune mai multe etape, pe parcursul carora avem tangente cu oameni, dintre cei mai diferiti. Putem spune ca relatiile noastre cu clientii reprezinta una dintre cele mai bune parti ale unui proiect aflat in desfasurare. Nu amintim episoadele in urma carora “ne invatam lectia”, pentru ca se mai intampla, ci facem referire la persoanele interesante, de apreciat, cu care stabilim relatii pretioase, durabile.
Povestile acestor oameni ne determina pe noi, cei de la Indfloor Group, sa ii sustinem neconditionat din punct de vedere moral, si pe de alta parte, financiar, in masura resurselor. Povestea inedita a medicului Andrei Lesan, dar mai ales a pacientului sau, Dan Pascal, cu un trecut medical dificil, se va scrie in luna iunie a acestui an, atunci cand vor incerca sa cucereasca impreuna varful Kilimanjaro.
Andrei Lesan, asistent universitar la catedra de Pneumologie din cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie “Iuliu Hatieganu” si medic specialist pneumolog la Spitalul Clinic de pneumologie “Leon Daniello” Cluj-Napoca, se alatura unui proiect extrem de ambitios.
Obiectivul sau tinteste sus, atat la propriu cat si la figurat, si are in vedere cucerirea varfului Kilimanjaro (5895 m), alaturi de pacientul sau, Dan Pascal, care a suferit in anul 2012 un transplant pulmonar.
Alti 9 pacienti, persoane care au avut parte de o recuperare buna dupa o interventie chirurgicala similara, vor porni in calatoria care le va schimba si mai mult viata. Implicarea in acest proiect presupune reluarea unei vieti active si reprezinta o provocare, dupa o lunga perioada de repaus datorita afectiunilor suferite.
Proiectul ambitios are loc la doi ani de cand un alt grup de pacienti (cu transplaturi de diferite organe) au reusit sa escaladeze varful muntelui din Tanzania, depasindu-si limitele. Ce este inedit in cazul expeditiei de anul acesta, este ca pacientii sunt oameni obisnuiti, fara experiente sportive anterioare, vizate fiind doar acele persoane care au suferit un transplant de plamani.
Putem spune, deci, ca aceasta noua expeditie este unica in lume, pregatita pentru luna Iunie 2017 si va fi mai bine pusa la punct, in ideea in care calitatea asistentei medicale va fi imbunatatita.
“Ideea de baza este sa demonstram ca un pacient cu transplant pulmonar poate avea o viata normala, asta insemnand ca poate sa urce pana la o altitudine atat de mare. Vom face testari ale gazelor sanguine, atat pentru pacienti, cat si pentru personalul medical implicat in proiect. Se vor face ecografii toracice pentru evidentierea unui edem pulmonar, teste de somn pentru pacienti, personalul medical si locuitorii care ne insotesc, pentru a vedea calitatea somnului pentru fiecare dintre acestia. Se vor mai face testari sanguine ale imunosupresoarelor la pacienti (avand in vedere ca medicatia trebuie sa fie administrata fara intrerupere), intreaga baterie de teste va fi efectuata in conditii de asepsie si antisepsie maxima, neexistand niciun risc de infectie, in special pentru pacientii care sunt practic fara un sistem imunitar. Mai trebuie mentionat ca se vor face profilacsii vaccinale pentru pacienti pentru a acoperi spectrul de virusi si bacterii cu potential contagios si infectant pentru acestia.” a declarat medicul roman Andrei Lesan.
In expeditie va porni o echipa formata din aproximativ 25 de persoane cu pregatire medicala, care va monitoriza atent starea de sanatate a pacientilor, reprezentati ai tarilor Romania, Italia, Austria, Ungaria si Slovenia. Inainte de a porni in calatoria de 8 zile, intregul echipaj va trece printr-o serie de teste medicale amanuntite.
Urcarea pe varful Kilimanjaro va fi inregistrata in intregime de catre o echipa de televiziune.
Despre medicul Andrei Lesan
Andrei Lesan este asistent universitar la catedra de Pneumologie din cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie “Iuliu Hatieganu” si medic specialist pneumolog la Spitalul Clinic de pneumologie “Leon Daniello” Cluj-Napoca.
A terminat Facultatea de Medicina Generala din Cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie “Iuliu Hatieganu” din Cluj Napoca. A inceput rezidentiatul in Pneumologie la Spitalul Clinic de pneumologie “Leon Daniello” Cluj-Napoca unde, din anul III de rezidentiat, a inceput activitatea de cadru didactic asociat la catedra de Pneumologie. Dupa rezidentiat a sustinut examenul de specialitate, in urma concursului obtinand postul de asistent universitar la catedra mai sus mentionata.
In anul 2015 Andrei Lesan a fost propus pentru urmarea unui curs de supraspecializare in monitorizarea posttransplant pulmonar a pacientilor romani transplantati la Spitalul Allgemeines Krankenhaus der Stadt Wien (AKH) pentru regiunea Transilvania, unde a efectuat o pregatire de 30 de zile in acest sens. In martie 2016 studiile de supraspecializare au continuat pentru inca o luna de zile. Ambele sesiuni de pregatire sunt confirmate prin diplome eliberate da catre Catedra de Chirurgie Toracica si Transplant Pulmonar din cadrul AKH Viena, sub conducerea domnului Prof. Dr. Walter Klepetko si a domnului Dr. Jaksch Peter.
Despre pacientul Dan Pascal
Dan Pascal este pacientul diagnosticat cu fibroza pulmonara idiopatica in vara anului 2008. Diagnosticul a aparut dupa ce, aflat in concediu la mare, Dan Pascal a incercat sa inoate, insa in zadar, ajungand la capatul puterilor dupa doar cativa zeci de metri. Au urmat drumuri la Arad, Timisoara si Bucuresti. Tratamentul prescris a fost stopat dupa o luna de zile, datorita scaderii masive in greutate a pacientului, cu aproximativ 20 de kilograme.
A urmat un nou tratament pentru alte 6 luni de zile, prescris de medici din Viena. Dupa aceasta perioada medicamentatia a fost oprita, pana la transplatul care a avut loc in luna iulie 2012, tot in Viena. Dupa interventia chirurgicala au urmat vizite lunare la control.
In prezent, Dan Pascal este pensionar si se pregateste de calatoria in Tanzania, o experienta de neuitat, alaturi de medicul roman Andrei Lesan, care ii va monitoriza atent starea de sanatate.
foto: stanga – Dr Jaksch, organizator principal, alaturi de pacientul roman Dan Pascal
Indfloor Group va posta frecvent actualizari ale proiectului in care sunt implicati reprezentantii romani. Va invitam sa ramaneti la curent, accesand si pagina de Facebook Indfloor Group.
Kinga Lesan
10 iunie 2017
Vom incerca sa postam zilnic noutati despre expeditie pe pagina: https://www.facebook.com/Kilimanjaro-2017-Lunge-Aktiv-223703761472277/