Indfloor Group instalează sisteme turnate pentru piste de atletism de aproape două decenii. De-a lungul timpului am primit confirmarea faptului că pardoselile tip tartan sunt deosebit de apreciate pentru rezistența lor în timp. După mulți ani de la instalare suprafețele prezintă excelente proprietăți, aceleași ca în prima zi. Deci, investițiile de acest gen pentru piste de atletism/alergare sunt rentabile. În România se optează frecvent pentru suprafețe instalate in situ, adică la fața locului. Cu toate acestea, este importantă cunoașterea tuturor soluțiilor pretabile amenajării unei piste de atletism.

SISTEME PREFABRICATE PENTRU PISTE DE ATLETISM

Sistemele prefabricate constau, de obicei, din două straturi combinate: o bază alveolară și un strat superior de cauciuc, lipite prin vulcanizare. Acestea sunt disponibile în rulouri de diferite calități și grosimi cuprinse între 10 și 13,5 mm. Un adeziv lipește rulourile de stratul suport (de obicei, asfalt). Deoarece sistemul este livrat în role, există îmbinări acolo unde rolele au fost unite. Mai apoi, se plasează greutăți pe rosturi până când acestea se usucă și se lipesc. Aceste sisteme sunt impermeabile. Un mare dezavantaj al acestui tip de pardoseală este recondiționarea, proces ce nu poate avea loc în cazul sistemelor prefabricate. Acest lucru înseamnă că va fi necesară o altă investiție majoră atunci când acestea ajung la sfârșitul ciclului de viață sau atunci când au nevoie de reparații.

SISTEME TURNATE LA FAȚA LOCULUI

Deși pardoselile din tartan pentru piste de atletism sunt disponibile în multe variante, acestea pot fi clasificate în principiu în trei grupe: sisteme acoperite prin pulverizare, sisteme sandwich și sisteme PUR (poliuretan). Acestea reprezintă sisteme care vin instalate chiar la fața locului, peste tratul suport din asfalt. În funcție de categorie, pot fi sisteme cu componente virgine sau amestecuri de cauciuc și EPDM împreună cu diferiți poliuretani. Sunt disponibile atât sisteme turnate permeabile, cât și sisteme turnate impermeabile. Sistemele in situ pot fi recondițonate complet (sau parțial) la costuri reduse, în comparație cu sistemele prefabricate. Vezi un exemplu de recondiționare tartan aici

granule cauciuc
piste de atletism

Să aruncăm o privire mai atentă asupra acestor sisteme turnate in situ.

1. Sistemele acoperite prin pulverizare sunt destinate, de obicei, sporturilor practicate la nivel începător și sporturilor practicate în școli și universități. Ele constau într-un prim strat de granule de cauciuc reciclat (SBR) amestecate cu un liant. Sistemul tip tartan este mai apoi instalat pe suprafața asfaltată cu ajutorul unei mașini de pavat. Stratul final este aplicat prin pulverizarea unui amestec de granule EPDM și poliuretan sprayat în direcții opuse pentru a acoperi complet stratul de bază. Este un sistem permeabil.
Sistemul CONIPUR SP de la CONICA este un exemplu de acest tip de pardoseală pentru pistele de atletism și, în ciuda faptului că este economic din punct de vedere financiar, este certificat de World Athletics (WA). Conipur SP este întâlnit pe piste certificate cu clasa 2 și chiar clasa 1 de către World Athletics (WA).

conipur SP

2. Sistemele în două straturi sau tip sandwich (SW) au o bază elastică similară cu cea utilizată în sistemele acoperite prin pulverizare. Peste aceasta se aplică un strat de închidere a porilor și, mai apoi, stratul de uzură, care constă într-un strat de poliuretan peste care se împrăștie granule EPDM în exces. După întărire, excesul de granule se îndepărtează. Este un sistem impermeabil cu un raport calitate/preț excelent.
Sistemul CONIPUR SW de la CONICA este unul dintre cele mai bine vândute sisteme turnate pentru amenajarea spațiilor publice și bazelor sportive. Are o durabilitate excelentă, un preț competitiv și avantajul posibilității de recondiționare la sfârșitul ciclului de viață. CONIPUR SW poate fi aprobat de World Athletics (WA) atât în clasa 1, cât și în clasa 2.

conipur SW

3. Sistemele Full PUR sau Full PU sunt pardoseli care conțin un amestec de straturi lichide cu granule de cauciuc, care se integrează perfect în baza existentă și formează un singur strat. Toate straturile sunt compuse exclusiv din poliuretan. Poliuretanul este renumit pentru faptul că oferă atleților proprietăți sportive excelente. Amestecurile utilizate pot personaliza gradul de duritate al pistei și efectul de catapultare pe care îl are asupra atleților. Materialele sunt rezistente la impact și la abraziune, păstrându-și calitățile sportive în timp. Sistemele turnate pe bază de poliuretan sunt ideale pentru cele mai exigente competiții atletice, dar și pentru suprafețele intens utilizate, datorită durabilității lor mari. În funcție de materialele granulate utilizate și de proprietățile particulare ale poliuretanului, există mai multe tipuri de sisteme cu un grad mai mare sau mai mic de materiale virgine. Acestea sunt sisteme impermeabile.
La această categorie, CONICA include trei sisteme diferite – CONIPUR MX+, CONIPUR M și CONIPUR Vmax. Aceste sisteme turnate se regăsesc pe cele mai prestigioase stadioane ale lumii, încadrate în clasa 1 sau 2 World Athletics. Costurile unor astfel de sisteme poliuretanice turnate sunt destul de ridicate, astfel că în România nu există deocamdată o astfel de pistă de atletism.

Indfloor Group are cea mai experimentată echipă dedicată montajului de pardoseli turnate Conica din România. În același timp, suntem cei mai activi parteneri Conica din țara noastră. În portofoliul echipei Indfloor Group se regăsesc nenumătrate proiecte de referință atât la nivel național, cât și internațional.
Vezi galerie foto

pardoseli turnate outdoor
pardoseli conica