In amenajarea unei pardoseli, stratul suport joaca un rol major in reusita proiectului. Un strat suport bun inseamna o lucrare pe jumatate finalizata corect. De aceea, specialistii din domeniul pardoselilor pun un mare pret pe suprafata peste care se monteaza pardoseala finala si ii acorda o importanta deosebita.

Stratul suport face referire la suprafata care va fi acoperita cu solutia de pardoseala optima identificata de catre specialisti, in stransa legatura cu conditiile pe care le ofera spatiul amenajat si, evident, cu bugetul beneficiarului. Exista un Normativ privind proiectarea, executia si asigurarea calitatii pardoselilor la constructii civile in care sunt prevazute conditii clare in ceea ce priveste executia pardoselilor profesionale.
Documentul este unul stufos, insa, fie ca ne place, fie ca nu, este important ca aceste norme sa fie indeplinite. In acest fel, este asigurata garantia calitatii materialului si a executiei lucrarii.

In domeniul pardoselilor se intalnesc si exceptii in ceea ce priveste starea stratului suport, de multe ori specialistii fiind pusi in situatia de a “carpi” cat mai bine suprafetele. Bineinteles ca exista solutii pentru tratarea oricarei suprafete. Este imperios necesar ca indicatiile proiectantului, prevazute in documentatia tehnica, sa fie respectate intocmai. Evident, produsele si procedeele folosite in amenajarea pardoselilor vor avea certificari si agrementari tehnice.  In caz contrar, proiectul de pardosire va fi definit de compromisuri.

Va prezentam mai jos straturile suport ideale pentru amenajarea catorva tipuri de pardoseli profesionale.

1. PARDOSELILE PVC
Pentru instalarea unui covor pvc, stratul suport ideal este sapa autonivelanta, amenajata pe o sapa grosiera. In acest caz sapa de nivel (egalizare) trebuie sa fie turnata corect: fara fisuri, cu consistenta, rezistenta si grad bun de planeitate.
Doar dupa ce indicele de umiditate va arata procentajul acceptat pentru montajul covorului pvc (pana in 2,5%), specialistii vor instala materialul ales.

umiditate strat suport

2.    PARDOSELI TURNATE
In cazul pardoselilor turnate (tartan), stratul suport ideal este asfaltul, turnat in doua straturi, cu cel superior de tip BA8 (sistem folosit la turnarea trotuarelor). Pentru pardoselile turnate este important ca stratul suport sa prezinte pante de scurgere catre rigole, impiedicand astfel formarea de balti.

3.    LOCURI DE JOACA PENTRU COPII
Locurile de joaca pentru copii sunt, de obicei, amenajate cu pardoseli din cauciuc, cu grad ridicat de absorbtie a socurilor. Pardoselile turnate sau dalele de cauciuc instalate au nevoie de un strat suport realizat din piatra de cariera compactata si nivelata, asfalt sau beton.

4.    GAZON SINTETIC
Gazonul sintetic este pardoseala cu minime cerinte in ceea ce priveste stratul suport. Cu toate acestea, planeitatea este foarte importanta. Gazonul artificial se lipeste doar la imbinarile dintre role. Piatra compactata, asfaltul sau betonul sunt suprafetele potrivite pentru montajul acestui tip de pardoseala.

5.    PARDOSELI EPOXIDICE
Pardoselile epoxidice au nevoie de un strat suport neted. Pentru ca sunt turnate intr-un strat subtire, ele preiau orice denivelare. Pentru ca rezultatul sa fie cel asteptat, pardoseala epoxidica necesita o sapa de egalizare impecabila, cu o rezistenta ridicata la smulgere.

parchet sport

6.    PARCHET
Parchetul laminat (rezidential) poate fi montat pe o sapa autonivelanta, bine uscata. Parchetul pentru sali de sport poate fi montat pe placa de beton. Acest tip de pardoseala sportiva face referire, de fapt, la un intreg sistem. Placa de parchet nu atinge stratul suport, ci ea este montata pe un sistem dezvoltat de catre producator pentru fiecare sport in parte.

Fiecare proiect in parte este unic. De aceea, solutiile sunt particulare, de la caz la caz. Indfloor Group ofera consultanta gratuita pentru amenajarea oricarui tip de pardoseala profesionala.

www.indfloor.ro